En mikrobølgeovn er ideel til opvarmning af mindre mængder mad, og opvarmningen sker hurtigt, når maden indeholder store mængder vand/fedt.

De fås enten som bordmodel, eller til indbygning og kan også fås med grill og varmluft. Jo flere funktioner den har – jo flere muligheder har forbrugeren.

Det anbefales altid, at man lægger et låg oven på tallerken (alternativ mikrobølgeovns-film), og der skal være en lille åbning, så dampen kan komme ud. Hvis maden ikke tildækkes, fordampes store mænger vand, hvorved ovnrummet bliver meget fugtigt. Det tilrådes at lade maden stå i et par minutter, hvorved varmen bedre fordeles.

En mikrobølgeovn er god, når det er mindre mængder mad, der skal opvarmes. Tid, mikroovnens effekt, placering i ovnrummet mm har stor indflydelse på opvarmningstiden. Ved store mængder mad, anbefales det at bruge den almindelige ovn.

Vær obs på, at det er ikke al service, der kan benyttes i en mikrobølgeovn. Service med guldkant er ikke anbefales værdigt, men man kan teste servicet på flg. måde.

Sæt servicet ind i mikrobølgeovnen sammen med et glas vand og tænd på fuld effekt. Efter et lille minut slukker du ovnen, og mærker på servicet.

Hvis det er varmt, er det ikke velegnet til brug i en mikrobølgeovn.