Oplever du, at der løber vand nedenud af oven, når du laver flæskesteg? Årsagen er næsten altid, at der bruges for meget vand i bradepanden.

Oplever du, at der løber vand nedenud af oven, når du laver flæskesteg? Årsagen er næsten altid, at der bruges for meget vand i bradepanden.

Når man får en ny ovn, er den selvfølgelig bedre end den gamle. De nye ovne er bedre isoleret, og er samtidig udstyret med en termostat, der vil fastholde temperaturen – uanset hvad vi har sat ind i ovnen.

Når der hældes vand i bradepanden, så bunden dækkes – er det ofte omkring 1 liter vand. 1 liter vand er alt for meget vand, og ovnen vil blive omdannet til en trykkoger. Det opleves ofte ved:

  • Vanddamp kondenserer på ovnlågen, der er koldere. Fedtet kondensvand løber nedenud af oven.

  • Fedtmættet damp presses ud af oven, og sætter sig på betjeningsknapperne og håndtaget.

  • Den store mængde vand bevirker at luftfugtighede øges – og det nedsætter temperaturen. Er ovnen indstilles til 220 grader, er temperaturen kun i nærheden af 185 grader. Først når vandet er fordampet, kan temperaturen komme på de ønskede grader.

Løsninger er, at stegen lægges i en lille bradepande, der passer bedre til stegens størrelse. Herefter hældes der et par deciliter vand ned i bradepanden.

Eller stil stegen på en rist, og sæt en bradepanden under til at opsamle stegeskyen i. Igen hældes et par deciliter vand i bradepanden.
Alternativ benyttes en stegepose.

Mange kunder spørger bekymret til sovsen. Det er for lidt sky til at lave sovs af, siger kunderne. Men det løses ved at hælde mere vand ned til stegeskyen, og skal stå i 5-7 minutter i den varme slukkede ovn.
Herefter laves sovsen på traditionel måde i en gryde, mens stegen hviler 15-20 minutter.