Skip to main content

Om os

Om os

Virksomheden Køkken- og Hvidevarebrugsen St. Ajstrup - af de fleste blot kaldet St. Ajstrup - er beliggende i landsbyen St. Ajstrup tæt ved Limfjorden i det idylliske, bakkede landskab ved Nibe.

Med administration og stort showroom i St. Ajstrup, og butikker i Brønderslev og Viborg, er vi i dag Danmarks største forhandler af JKE-inventar til køkken, bad og garderobe.

Inventaret produceres i vores nærområde - nemlig på JKE-fabrikken i Jerslev, der med sine ca. 120 ansatte er det en betydelig arbejdsplads for vores nordjyske region.

Derudover forhandler vi hvidevarer i alle de kendte kvalitetsmærker - foruden kollektionen af de klassiske FDB-møbler, der verden over er kendt som symbol på dansk design i høj kvalitet.

Både inventar, hvidevarer og FDB-møbler leverer vi i hele Danmark.

Fra høkerbutik til millionomsætning

Ingen havde i sin vildeste fantasi forestillet sig den udvikling, som St. Ajstrups Brugsforening har gennemgået. For det lå bestemt ikke i kortene, at den lille landsbybrugs skulle vokse sig til noget større. Faktisk var omsætningen i mange år så lille og ubetydelig, at FDB flere gange var på nippet til at lukke den. Den nedadgående udvikling blev dog med ét slag vendt i 1971, da en driftig uddeler med entreprenørånd blev ansat.

Fra høkerbutik til millionomsætning

Vores historie kronologisk

1845: Landsbyskole og høkerbutik

Fra 1845-1914 drives der en lille skole på matriklen -
og i perioden 1914-1930 en såkaldt høkerbutik.

1930: St. Ajstrup Købmandshandel

Lille butik på 15-20 kvm åbner på adressen.



1949: Købmandshandel bliver til brugs

St. Ajstrup Brugsforening stiftes af Marinus Madsen, Chr. Rod, Marinus Sondrup og Niels Nielsen — alle borgere i St. Ajstrup. Foreningen køber den lille købmandsforretning af enkefrue Kirstine Rod. Af det gamle skøde fremgår det, at: „St. Ajstrup Brugsforening overtager grund under udstykning samt alt løsøre — herunder lysekroner i privatlejlighed, kaffemølle, pengekasse og brændsel“.
St. Ajstrup Brugs bliver dermed en del af FDB.

1971: Jobannoncen, der blev startskuddet

Denne annonce fik absolut ingen til at søge jobbet som uddeler i St. Ajstrup. Heller ikke 22-årige Thorkild Christensen, som ikke fandt det tillokkende, at udskifte sit gode job som kommis i en stor bybrugs med et uddelerjob i en lille landsbybrugs — som FDB tilmed overvejede at lukke.

En personlig henvendelse fra brugsforeningens formand, gjorde dog udslaget. Den 4. januar 1971 tiltrådte Thorkild Christensen som ny uddeler i St. Ajstrup.


1973: Luftfoto af St. Ajstrup Brugs

1974: 25 års jubilæum

Et sjældet set bredt sortiment satte gang i salget. Og ikke uden humor valgte Thorkild i annoncer, i ugen efter brugsforeningen havde fejret jubilæet, at kalde butikken for „Jubilæums-Brugsen“.


1976: Omsætning øget med 42 pct.

St. Ajstrup Brugsforening fravalgte helt bevidst muligheden for at træde ind i FDB‘s indkøbskæde. Den dag i dag er foreningen stadig en af de få selvstændige brugsforeninger i landet.

1981: 10 mill. i omsætning

Trods oliekrise og international recession i almindelighed — og politisk økonomisk ustabilitet i Danmark i særdeleshed, lykkedes det St. Ajstrup Brugsforening at sætte omsætningsrekord — ikke mindst pga. salg af hvidevarer.

1989: 40 år jubilæum

Stødt og roligt voksede butik og forretning sig større. Forhandling af køkkener og hvidevarer udgjorde efterhånden størstedelen af omsætningen - så derfor besluttede Thorkild at ændre butikkens facadeskilt til det mere dækkende: Køkken- og Hvidevarebrugsen St. Ajstrup.

1998: 80 mill. i omsætning

Uddeler Thorkild Christensens idé om kontant handel med hårde hvidevarer er en succes. Og kunderne kommer fra hele landet!

1999: 50 år jubilæum
2000: Udvidelse med stor lagerhal

Ikke uden sværdslag lykkes det uddeler Thorkild Christensen, at få godkendt endnu en udvidelse af brugsen. Efter flere afslag fik han endelig en byggetilladelse til endnu en tilbygning — med begrundelse i vigtigheden af fortsat at kunne forsyne landsbyens indbyggere med dagligvarer.

2002: Udvidelse med nye kontorfaciliteter

2004: Byen får egen søpark og byskilt

Brugsen har gennem årene taget aktivt del i byens udvikling - og fx medvirket til opførelse af landsbyens forsamlingshus, legeplads, gadebelysning, julebelysning, vandværk, byskilt mm.

 

2006: 150 mill. i omsætning

En milepæl i omsætning er nået. Samfundet buldrer derudad og virksomheden øger konstant omsætning og markedsandele.

2007: Ny leder, Preben Bisgaard

Thorkild Christensen vælger at overlade roret til Preben Bisgaard, der efter næsten 20 år med salg af køkkener i St. Ajstrup, nu overtager det fulde ansvar for virksomheden.

2008: Skruer lidt ned for blusset

Finanskrise og den almindelige økonomisk afmatning i samfundet kan nu også mærkes i St. Ajstrup. Strategien er dog klar — niveauet skal fastholdes.

2009: 60 år jubilæum

Samme år indvier daværende rådmand Tina French Nielsen en helt ny afdeling med bad og garderobe.

2018: JKE Brønderslev

Den 1. maj overtages JKE-køkkenbutik i Brønderslev.

2019: Ny leder, Claus Nielsen

Efter 11 år som leder vælger Preben Bisgaard at gå på pension. Claus Nielsen, som i 3 år har været salgs-og marketingchef, bliver ny direktør. På billedet flankeres den nye chef af både grundlægger Thorkild Christensen og afgående chef Preben Bisgaard (th).

2020: JKE Viborg

Den 1. januar overtages JKE-køkkenbutikken i Viborg.

2022: JKE Aalborg

Efter en komplet ombygning og renovering af den tidligere Gardin Eriksen- / Sengeeksperten-butik på toppen af Skalborg Bakke, åbnes ny JKE-butik april 2022.

Derfor skal du handle med os
Book møde